Jouw portie ondersteuning lokaal HR-beleid

Documentatie

Positieve resultaten voor lokale besturen in discriminatieonderzoek
In 2023 voerde Diverscity, op verzoek van zowel de voormalige Vlaamse Minister van Werk Hilde Crevits als de huidige minister Jo Brouns, een sectorbreed discriminatieonderzoek uit. Dat onderzoek spitste zich toe op de eerste fase van het aanwervingsproces bij lokale overheden: de CV-screening. Het hoofddoel was om te achterhalen of er sprake was van discriminatie op basis van leeftijd, etniciteit, of een medische achtergrond, zowel fysiek als mentaal.
Publicatie
BIS-project Stad Gent
Diversiteit & non-discriminatieStad Gent streeft ernaar meer instroom te genereren in functies op A- en B-niveau vanuit de doelgroepen personen met een buitenlandse herkomst en personen met een arbeidsbeperking. Hun BIS-project draagt bij aan deze doelstelling. Via een beroepsinlevingsstage worden personen uit de doelgroep tewerkgesteld binnen de diensten van het lokaal bestuur.
Praktijkvoorbeeld
Webinar 'Anderstalige nieuwkomers aan het werk in jouw lokaal bestuur"
Diversiteit & non-discriminatieOp 30/01/24 organiseerden we een infosessie over de tewerkstellingsmogelijkheden en mogelijke taalondersteuning bij het aanwerven van anderstalige nieuwkomers. VDAB en Emino gaven tijdens het webinar een toelichting over hun dienstverlening. Stad Gent en WZC Villa Hugardis getuigden over hun eigen ervaring en goede praktijken.De opname van de webinar kan je hier bekijken: https://vimeo.com/907854223?share=copy
Presentatie
Vluchtelingen aan het werk in je organisatie. Wat komt daarbij kijken?
Diversiteit & non-discriminatieOp 24/04/23 organiseerde de SERV samen met de sectorfondsen een infosessie over de tewerkstelling van vluchtelingen. De opname en presentaties van de verschillende sessies vind je terug via www.serv.be/tewerkstellingvluchtelingen.Bekijk ook de infofiche over de tewerkstelling van vluchtelingen.
Info
Fiche geletterdheid op het werk
Diversiteit & non-discriminatieWerken aan geletterdheid, o.a. op de werkvloer, zorgt voor extra arbeidsmarktkansen en meer kansen op maatschappelijke participatie. Zoek je tips om aan geletterdheid te werken op de werkvloer? Bekijk dan zeker de fiche geletterdheid op het werk!
Publicatie
Diversiteitsbeleid Politiezone Gent
Diversiteit & non-discriminatieHet goed omgaan met diversiteit binnen en buiten het korps is één van de grote uitdagingen voor de volgende jaren. In het nieuwe diversiteitsbeleidsplan stemt PZ Gent haar werking af op de noden van de huidige maatschappij. Daarnaast zet PZ Gent in op diversiteit met hun nieuwe rekruterings- en marketingcampagne 100% (FL)IK. Verder bieden ze begeleidingstrajecten aan voor Gentenaren en nieuwe Gentenaren om kandidaten voor te bereiden op de selectieprocedures van de Federale Politie.Hier vind je hun nieuwe diversiteitsbeleid en de brochure van de campagne.
Praktijkvoorbeeld
Fiche armoedebewust HR-beleid
Diversiteit & non-discriminatieEen armoedebewust HR-beleid faciliteert de duurzame tewerkstelling van alle medewerkers. Specifieke uitdagingen zoals een lage retentie, een hoger absenteïsme, verminderde prestaties... worden op die manier vermeden. Als lokaal bestuur kan je gebruik maken van de fiche armoedebewust HR-beleid om een armoedebewust HR-beleid te installeren in je organisatie.
Publicatie
Fiche leeftijdsbewust personeelsbeleid
Diversiteit & non-discriminatieWerkbaar werkJe organisatie toegankelijk maken voor elk talent en dit talent ook aan boord houden, is belangrijker dan ooit. Toch ervaren heel wat werkzoekende 50-plussers tal van drempels bij het vinden van een nieuwe job.Als werkgever vind je in de fiche leeftijd tips voor aanwerving en duurzame tewerkstelling.
Publicatie
Fiche non-discriminatie
Diversiteit & non-discriminatieEen divers personeelsbestand zorgt voor heel wat opportuniteiten. Je bouwt aan een sterk imago met creatieve en diverse werknemers. Bovendien is het een groot voordeel in onze steeds krapper wordende arbeidsmarkt om alle talenten een kans te geven ongeacht kleur of herkomst.In de fiche non-discriminatie kan je tips voor aanwerving, duurzame tewerkstelling en taalondersteuning vinden.
Publicatie
Fiche gender
Diversiteit & non-discriminatieAls LGBTQIA+ personen op hun werkplek open kunnen zijn over hun seksuele en/of genderidentiteit dan zorgt dit er voor dat hun tevredenheid op het werk stijgt, dat ze beter presteren, een grotere betrokkenheid ervaren en dat hun welzijn verbetert. In de fiche gender vind je tips over hoe je aan LGBTQIA+ inclusie kan werken op de werkvloer.
Publicatie
FACT -First Aid Communication Tool-
Diversiteit & non-discriminatieCommuniceren in verschillende talen op de werkvloer wordt een stuk eenvoudiger met deze praktische tool. FACT -First Aid Communication Tool- werkt offline en vertaalt tussen elf talen:NederlandsFransEngelsRoemeensPoolsArabischSpaansDariSomalischPashtuOekraïensDe tool kan ook ingezet worden als oefeninstrument om de taal van de werkplek beter onder de knie te krijgen.
Instrument
Nieuwe digitale vorming: verschil in visie, 9 perspectieven op samenleven in diversiteit
Diversiteit & non-discriminatieHannah Arendt Instituut lanceerde 'Verschil in visie'. Deze digitale vorming geeft inzicht in de verschillende visies die er zijn op etnisch-culturele diversiteit.
Video
Universiteit van Vlaanderen Podcast: Waarom is het belangrijk dat ook jij jezelf kan zijn op het werk?
Diversiteit & non-discriminatieDiversiteit en inclusie... je hoort er veel over, maar wat betekent het eigenlijk op het werk? Hoe worden werknemers zonder vooroordelen aangeworven en hoe zorgt een baas dat iedereen erbij hoort? Professor Koen Van Laer (UHasselt) legt uit met welke moeilijkheden minderheden kampen op het werk en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich goed voelt.
Podcast
Meertaligheid binnen je organisatie
Kan je meertalige medewerkers en vrijwilligers inschakelen om te tolken in hulpverleningsgesprekken? Wat zijn de valkuilen en hoe vermijd je deze? En hoe kan je hulpverleners ondersteunen in de communicatie met anderstalige of laagtaalvaardige cliënten? Het project “Meertaligheid in de CAW’s” door CAW Groep vzw zocht een antwoord op deze vragen.
Instrument
VVSG-praktijkendatabank: inclusief personeelsbeleid
Diversiteit & non-discriminatieKen je de VVSG-praktijkendatabank Samenleven in Diversiteit al? Onlangs werd de nieuwe thematische categorie 'personeelsbeleid' toegevoegd aan de databank. Een inclusief personeelsbeleid geeft alle medewerkers meer kans om zichzelf te zijn en te groeien. Daarnaast is het ook makkelijker om je dienstverlening af te stemmen op alle burgers als je team de lokale, diverse realiteit weerspiegelt.
Praktijkvoorbeeld
Aanvraag van subsidies gelijkekansen-projecten: periode 2020-2024
Door het kader van projectsubsidies moedigt de Vlaamse overheid via het gelijkekansenbeleid organisaties, bedrijven en lokale besturen aan om dit beleid mee vorm te geven. Het beleid is daarbij op zoek naar creatieve en frisse projectideeën, goede praktijken die toepasbaar zijn in bredere beleidscontext en projecten die een lacune in de beleidsuitvoering aanpakken.
Externe ondersteuning
Boek: Koers naar talent in overvloed. Inclusief HRM als kompas.
Diversiteit & non-discriminatieDe afgelopen jaren zijn we om de oren geslagen met de boodschap dat er een enorm tekort aan talent is en zelfs nog meer zal zijn in de toekomst. Een tekort aan talent … en dat terwijl honderdduizenden mensen werkloos aan de kant staan? Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, langdurig arbeidsongeschikten. Onbenut talent. Steeds meer werkgevers willen dat onbenut talent benutten. Inclusief werkgeven dus.
Publicatie
Vijf strategieën om stagediscriminatie tegen te gaan
Diversiteit & non-discriminatieDuaal lerenOp zoek naar een stage krijgen studenten met een migratieachtergrond vaker een afwijzing dan hun medestudenten. De aanpak van stagediscriminatie staat nog in de kinderschoenen. Gebaseerd op strategieën die werken om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan, ontwikkelde het Nederlandse Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) vijf manieren om stagediscriminatie aan te pakken.
Publicatie
Poolstok: vier praktijkvoorbeelden over diversiteit en gelijke kansen
Diversiteit & non-discriminatieAls organisatie vind je het ongetwijfeld ook een must om de diversiteit van de samenleving te weerspiegelen in je personeelsbestand en in te zetten op inclusief ondernemen. Deze maatschappelijke rol beperkt zich niet enkel tot instroom, maar manifesteert zich ook bij doorstroom, groei en ontwikkeling van de medewerkers en leidinggevenden.
Praktijkvoorbeeld
Online opleiding eDiv van Unia: leer omgaan met diversiteit
Diversiteit & non-discriminatieeDiv is een gratis online tool om Belgische ondernemingen en overheden te helpen een inclusieve en diverse werkomgeving op te zetten, te ontwikkelen en te monitoren. Veel bedrijven maken er al gebruik van, dus aarzel niet en test het uit!
Externe ondersteuning
Drempelmeter
Diversiteit & non-discriminatieDe drempelmeter is een tool om drempels en/of knelpunten in je organisatie op te sporen die mensen tegenhouden om in te schrijven of gebruik te maken van jouw aanbod. Zo krijg je dus een duidelijk beeld of je organisatie toegankelijk is voor een divers publiek.
Instrument
Podcast: 4 Bruggelingen vertellen hun ervaringen met racisme en discriminatie in hun stad
Diversiteit & non-discriminatieSpeciaal naar aanleiding van 21 maart- Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie - sloegen Stad Brugge en de makers van de podcastreeks ' Relaas' de handen in elkaar. 4 Bruggelingen vertellen hun ervaringen met racisme en discriminatie in onze stad.
Praktijkvoorbeeld
Stad Gent: Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme 2020 - 2025
Diversiteit & non-discriminatieKom op tegen discriminatie en racisme bij Stad Gent.
Praktijkvoorbeeld
Taalstad app: Nederlands voor stadsmedewerkers
Linguineo heeft een innovatieve app die anderstaligen helpt om hun Nederlandse vaktaal snel en intuïtief onder de knie te krijgen: Taalstad. Stad Antwerpen gebruikt de app al voor hun personeel en hun werkervaringsklanten. Andere lokale besturen hebben vanaf nu ook de kans om Taalstad te gebruiken.
Praktijkvoorbeeld
Stad Gent gaat voor meer diversiteit en inclusie in eigen rangen via positieve actie
Diversiteit & non-discriminatieStad Gent kiest voluit voor positieve actie voor personen van buitenlandse herkomst of met een arbeidsbeperking. Dat betekent dat zij bij selecties de voorkeur krijgen op andere gelijkwaardige kandidaten, tot de beoogde instroom bereikt is.
Praktijkvoorbeeld
Diversiteitsbeleid Stad Mechelen: wat doen stad en politie als werkgever?
Diversiteit & non-discriminatieLees meer over hoe Stad Mechelen en de lokale politie Mechelen-Willebroek als werkgever werk maken van een diversiteitsbeleid.
Praktijkvoorbeeld
Regionaal contactpunt Unia klaar voor jouw vragen over discriminatie
Diversiteit & non-discriminatieWerk je in een gemeente of stad en heb je vragen over discriminatie of gelijke kansen? Klop aan bij het Unia-contactpunt in jouw buurt. Unia denkt mee na over een nieuwe gelijkekansencampagne of nieuw beleid voor gelijke rechten van holebi’s. Maar evengoed helpt Unia steden en gemeenten bij vragen over hoe mensen met een handicap kunnen deelnemen of over religieuze diversiteit.
Externe ondersteuning
Gids 'Taal op het Werk' van VERSO
Diversiteit & non-discriminatieHRwijs (een project van VERSO) lanceerde begin 2020 haar gloednieuwe gids 'taal op het werk', met daarin alle info over mogelijke acties, financieringskanalen en partners waarbij je terecht kan.
Publicatie
Ethische code: ‘Bouwen aan ethiek’
Deontologie & integriteitWanneer mensen samenwerken gaat het helaas niet altijd goed: afspraken worden niet nageleefd, oneerlijke concurrentie verstoort goede werkrelaties, mensen kennen elkaar niet of een gebrek aan respect bemoeilijkt een vlotte en professionele sfeer tijdens het verloop van een project.Ook bedrijven ondervinden dat de samenleving complexer is geworden en ervaren de nood meer transparante afspraken te maken en te formaliseren in een code of een charter. Zowel intern als naar de buitenwereld toe kan een duidelijk handelingskader de dagelijkse omgang met elkaar vlotter laten verlopen. Vandaar: de ethische code infra.
Publicatie
NedBox: online leerplatform voor anderstaligen (met oefenmateriaal rond corona)
Diversiteit & non-discriminatieNedBox is een website waarop anderstaligen hun Nederlands op een laagdrempelige manier kunnen oefenen. Dit kan aan de hand van authentiek en actueel beeld- en tekstmateriaal, zoals tv-fragmenten en krantenartikels.
Externe ondersteuning
Dossier crisiscommunicatie van Kortom: laagdrempelige communicatie rond corona
De overheidsinformatie over het coronavirus is vaak moeilijk voor personen die laaggeletterd zijn, die anderstalig zijn, voor personen met een beperking of mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties.Op de website van Kortom staat er een uitgebreid dossier rond crisiscommunicatie n.a.v. corona. Zo kan je er ook heel wat handige links vinden naar toegankelijke informatie over het coronavirus: in duidelijk Nederlands, in andere talen, in Vlaamse Gebarentaal, via audio, video en posters.
Externe ondersteuning
Toolbox e-inclusie voor lokale besturen op www.ikbenmee.be
Instrument
Gratis online leertraject ‘Ziedet?’ vergroot het cultuursensitief handelingsvermogen
Diversiteit & non-discriminatieHet E-learningtraject ‘Ziedet?’ wil zorgverleners en toekomstige hulpverleners versterken in hun dialoogvaardigheden die nodig zijn voor de cultuursensitieve zorg.
Instrument
Antidiscriminatiebeleid voor gemeenten: inspiratie uit Nederland
Diversiteit & non-discriminatieSpeciaal voor de gemeenten stelde de Nederlandse overheid een Handreiking lokaal antidiscriminatiebeleid op. Deze handreiking bevat heel wat tips, ook voor startende gemeenten. Doel van de handreiking is gemeenten aan te sporen tot het ontwikkelen van een lokaal antidiscriminatiebeleid.
Publicatie
diversiteitspraktijk.be: website boordevol inspiratie voor jouw HRM-beleid
Diversiteit & non-discriminatieWe leven in een superdiverse samenleving. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen en vragen. Met de website www.diversiteitspraktijk.be wil Atlas, integratie & inburgering Antwerpen, professionals en vrijwilligers op weg helpen. Zo vind je er artikels, filmpjes en interviews met praktische tips over omgaan met taal en diversiteit.
Externe ondersteuning
Werken aan diversiteit: visie en missie van de Stad Mechelen
Diversiteit & non-discriminatieVisie- en missietekst van de Stad Mechelen over diversiteit.
Praktijkvoorbeeld
Regenboogbeleidsplannen van Genk en Brugge.
Diversiteit & non-discriminatieLaat je inspireren door de regenboogbeleidsplannen van Stad Genk en Stad Brugge.
Praktijkvoorbeeld
Stad Genk: Springplank voor divers talent
Diversiteit & non-discriminatieRuim één op drie medewerkers van Stad Genk is van andere origine. Doorheen de jaren heeft de organisatie een proces doorlopen met ruimte voor experiment en positieve actie om de instroom van diversiteit te verhogen en de werkvloer inclusiever te maken.
Praktijkvoorbeeld
Website meertaligheid.be
Meertaligheid.be wil de meerwaarde van meertaligheid bij kinderen en jongeren in de verf zetten. Of je nu een leerkracht bent, een monitor, een kinderverzorger, een directeur, een CLB-medewerker of een opvoedingsondersteuner: op deze website krijgt iedereen die in contact komt met meertalige kinderen en hun ouders toegang tot een schatkamer aan informatie en materialen. Je vindt hier nuttige achtergrondinformatie, handige materialen en concrete tips terug, gebaseerd op recente wetenschappelijke studies en inzichten. Laat je informeren en inspireren, en geef meertaligheid ook een plaats in jouw praktijk!
Instrument
Een non-discriminatiecode? Diverscity ontwikkelde een handleiding en interactieve kaart!
Diversiteit & non-discriminatieDiverscity ontwikkelde in 2007 een handleiding die je op weg helpt bij het ontwikkelen en invoeren van een non-discriminatiecode binnen jouw lokaal bestuur. Deze handleiding werd in 2019 volledig herwerkt.
Publicatie
ACT, zoektool naar talent
Vind je moeilijk de goede kandidaat voor je vacature? Wil je actief competenties toetsen? ACT is een gedragsgericht screeningsinstrument die je hierbij helpt. Met een paar opdrachten heb je snel zicht op de competenties van jouw toekomstige werknemer.
Instrument
Naar duurzaam personeelsbeleid
Diversiteit & non-discriminatieIn 2015 keurden de Verenigde Naties Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling goed, die zeventien doelstellingen (SDG’s) omvat die ook lokaal een vertaling kunnen krijgen. Een aantal doelen vinden vandaag al hun weerslag in het personeelsbeleid van de lokale besturen. Het verminderen van ongelijkheid, levenslang leren en welzijn zijn thema’s die de basis vormen voor vernieuwende HRM-projecten.
Publicatie
Tijd voor positieve actie (met casus van lokaal bestuur Antwerpen)
Diversiteit & non-discriminatiePositieve acties. Misschien heb je er al wel eens van gehoord? Je leest er alles over in deze handige gids van het Minderhedenforum speciaal voor werkgevers uit de publieke, private en social profit sector. En bij uitbreiding voor al wie in aanraking komt met rekrutering, aanwerving en promotie.
Publicatie
Website vreemde vragen
Diversiteit & non-discriminatieVreemdevragen.be is een laagdrempelige site die kant-en-klare recepten formuleert voor HR-managers en leidinggevenden. Met de antwoorden kunnen ze snel aan de slag om hun eigen diversiteitsbeleid uit te werken.
Instrument
Nederlands oefenen
Op de portaalwebsite nederlandsoefenen.be slaan enkele organisaties de handen in elkaar rond Nederlands oefenen in Vlaanderen en Brussel: Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas Antwerpen, In-Gent, Huis van het Nederlands Brussel en vzw de Rand.
Instrument
Kies gelijke kansen! Schatkamer vol inspiratie over Gelijke Kansen!
Diversiteit & non-discriminatieDe website Kies Gelijke Kansen is als een schatkamer van Ali Baba: boordevol goede ideeën om inspiratie op te doen over Gelijke Kansen in jouw gemeente!https://www.kiesgelijkekansen.be
Instrument
Mechelen gaat voor een inclusief diversiteitsbeleid
Diversiteit & non discriminatiePublicatie uit 'Binnenband' Februari 2019
Publicatie
Gent, de eerste stad met een lokaal transgenderbeleid
Diversiteit & non-discriminatiePublicatie uit 'BinnenBand' februari 2019
Publicatie
M/V/X: Gemeenten zorgen voor de juiste mix
Diversiteit & non-discriminatieHeb je lokale beleidsverantwoordelijkheid en heb je aandacht voor diversiteit? Wil je dat jouw beleid ten goede komt aan alle inwoners, aan mannen én vrouwen, aan jongens én meisjes met welke achtergrond ook? Dan zal de e-brochure “Gendergelijkheid: ook in mijn gemeente” met zeven aanbevelingen om concreet aan de slag te gaan je zeker aanspreken.
Publicatie
Opleiding in de kijker: Hallo? Is dit discriminatie?
Diversiteit & non-discriminatieDocent en cursist aan het woord over de opleiding Hallo? Is dit discriminatie?
Publicatie
Gemeente Koksijde: infobrochure taalkennis
Een kandidaat-personeelslid moet zijn kennis van het Nederlands bewijzen a.d.h.v. het diploma of studiegetuigschrift behaald in het Nederlandstalig onderwijs of één van de andere wijzen vermeld in de infobrochure taalkennis.
Praktijkvoorbeeld
Werkbarometer 2018 Trendhuis
Diversiteit & non-discriminatieGemeenten en OCMW’s scoren op vlak van diversiteit beter dan het Belgische gemiddelde, zo blijkt uit de Werkbarometer 2018 van Trendhuis dat hiervoor werknemers heeft bevraagd. Zo vinden ze leeftijd, gender, origine en seksuele voorkeur de belangrijkste aspecten van diversiteit. Toch ervaren ze in 2017 ook nog discriminatie, vooral op vlak van leeftijd (4%).
Rapport
Het diversiteitsbeleidsplan van de Politiezone Gent
Diversiteit & non-discriminatieHet goed omgaan met diversiteit binnen en buiten het korps is één van de grote uitdagingen voor de volgende jaren. In het nieuwe diversiteitsbeleidsplan stemt PZ Gent haar werking af op de noden van de huidige maatschappij.
Praktijkvoorbeeld

Welkom

Diverscity.be maakt gebruik van cookies. Aan de hand van die cookies wordt informatie over uw bezoek verzameld en geanalyseerd. Genieten van een optimale ervaring? Bevestig met Alle cookies toestaan. Of stel je voorkeuren in en bepaal welke informatie je met ons deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien je de cookies ervan aanvaardt.

Voorkeuren

Soorten cookies: